Onze route door Taiwan

Onze route door Taiwan

Cliché, maar waar. Nog geen paar uur in Taiwan en we waren verkocht! Alleen al de treinrit van het vliegveld naar de stad Taipei was prachtig. Ruige natuur, bergen en dan doemt opeens een miljoenenstad voor je op. De rest van de reis is dit gevoel niet veranderd. Het land bleef ons verbazen. Van azuurblauw water, gigantische tempels, een Jurassic Park-achtig bos tot verrukkelijke dumplings.

Onze route door Taiwan - Now, we travel

Taipei – vier nachten | Xincheng – drie nachten | Yuli – drie nachten | Taitung – zes nachten | Dulan – vier nachten | Kenting – drie nachten | Kaohsiung – vier nachten | Tainan – vier nachten | Fenchihu – vier nachten | Sun Moon Lake – vier nachten | Taipei – twee nachten

Taipei – vier nachten

Langs de bossen, bergen en velden reden we met een hoge snelheidstrein van Taiwan Taoyuan International Airport naar Taipei. Als we die trein niet uit hadden gemoeten, hadden we dat misschien niet eens gedaan. Na veertig minuten in de trein en één halte met de metro, kwamen we aan in Ximending. De wijk waar we verbleven. Het drukke Ximending en natuurlijk liepen we gelijk verkeerd. Zwoegend, zwetend en bijna scheldend vonden we uiteindelijk gelukkig gewoon het hostel en waren we alles al snel vergeten. Wat eerst druk en misschien zelfs een beetje chaotisch leek, zag er nu eerder levend en gezellig uit. En wij gingen ons hier eens goed in onderdompelen.

Onze tips in Taipei

 • Chiang Kai-shek Memorial Hall is een plek om zeker niet over te slaan. Onze mond viel open van het gigantische nationale monument ter gedachtenis aan Chiang Kai-shek, de voormalige Taiwanese leider. Het monument is indrukwekkend en je kunt meer te weten komen over Chiang Kai-shek in de tentoonstellingen op de vloeren onder het monument. De entree is gratis.
 • Bezoek een (of meer!) parken in Taipei. Wij kwamen langs 228 Peace Park, C.K.S. Memorial Hall en Daan Forest Park. Vooral bij het laatste park dachten we: als we wat langer in Taipei hadden gehad, waren we hier waarschijnlijk de hele dag gaan lezen, picknicken en relaxen.
 • Het is voor ons altijd weer een dilemma in een nieuwe grote stad; waar gaan we slapen? Wat is een leuke wijk? In Taipei verbleven we in de wijk Ximending (Shi-men Ting). Met die keuze waren we achteraf erg happy. Zowel overdag als ’s avonds leeft de wijk (lees: winkels, eettentjes, straatartiesten) en ondanks dat het er soms, onder andere in het weekend, erg druk kan worden, vonden wij het vooral leuk en boeiend. Er is echt van alles te beleven.
 • Hands down onze favoriete dag in Taipei was de middag in het ‘theedorp’ Maokong. Dit dorp ligt op een top van een berg naast Taipei (hallo prachtig uitzicht!) en staat bekend om de vele theeplantages. Je kunt jezelf hier heerlijk terugtrekken van alle drukte en met een kop thee over de plantages en stad uitkijken. Ook zijn er een paar wandelroutes (zie ook deze folder). Wij namen vanuit de stad de bruine metro naar Taipei Zoo (動物園). Vanaf daar kun je een gondel pakken (TWD 120 per persoon, enkeltje) de berg op. Er zijn ook gondels met een glazen bodem. Heel tof. Op de berg hebben wij bij een restaurantje met uitzicht op de stad thee gedronken. Er zijn meerdere leuke plekjes. Daarna dwaalden we een klein stukje langs de lupine bloemen velden en maakten een wandeling van Maokonglan Station (eindstation van de gondel) naar Maokong Gondola Zhinan Temple Station (een halte eerder). Hier deden we ongeveer anderhalf uur over en je loopt het hele stuk langs de weg, maar om de haverklap heb je prachtig uitzicht.
 • Ons verblijf in Taipei sloten we af met een warm bad bij Beitou Public Hotspring. Het zijn gemixte, publieke baden en badkleding is verplicht. De hotspring is niet groot, maar er zijn drie warme baden en twee koude baden. Je kunt, en dit is uniek voor hot springs in Taiwan, de metro nemen naar deze plek. Wat een luxe! Neem de rode metro naar Beitou Station en stap daar over op de metro voor één halte, naar Xinbeitou. Je kunt vanaf Beitou Station ook naar de hotsprings lopen in ongeveer een kwartier. Een paar dingen om op te letten: neem geschikte badkleding mee. Dit wordt strikt gehanteerd en gecheckt. Een strak badpak of zwembroek is verplicht. Bikini, ondergoed en losse zwembroeken komen er niet in. Rik heeft bij het bad nog een zwembroek moeten kopen voor TWD 250. Neem ook voldoende muntjes van TWD 10 mee. Voor kluisjes en een warme douche betaal je 2 x TWD 10. De koude douche is gratis. Vergeet ook je eigen handdoek en flesje water niet. Entree: TWD 40 per persoon, contant betalen. Het bad is steeds ongeveer twee uur open en gaat dan weer even dicht, dus vergeet niet de openingstijden te checken voordat je gaat. Wij waren er zelf binnen een uur klaar.


Xincheng – drie nachten

Xincheng is een rustig, klein dorpje aan de oostkust van Taiwan. We voelden ons hier gelijk fijn. De omgeving is prachtig, alsof je een schilderij bekijkt, en de mensen zijn vriendelijk, ook al verstaan de meesten jou niet (en jij hun niet, behalve als je Mandarijn spreekt). In het dorp zelf is weinig te doen, maar dat was ook niet de reden dat we Xincheng aandeden. We verbleven hier een paar nachten vanwege de goede verbinding met Taroko National Park. Dat was de moeite waard.

Trein naar Xincheng

Vanuit Taipei kun je met de trein naar Xincheng. Er is een snelle trein (deze doet er twee uur over en kost zo’n TWD 403), treinen die wat langzamer zijn (deze doen er gemiddeld iets minder dan drie uur over en kosten tussen de TWD 403 en TWD 218) en langzame treinen (deze doen er zo’n drieënhalf uur over en kosten gemiddeld TWD 218). Aangezien we geen haast hadden, kozen we voor de laatste en goedkoopste optie. Op de website van Taiwan Railways Administration kun je in het Engels zien welke treinen wanneer rijden, de tijden, prijzen en alvast tickets reserveren. Dit laatste hebben wij een paar keer gedaan en ging soepel.

Onze tips in Xincheng

Zoals hierboven genoemd, verbleven we in Xincheng vanwege de goede verbinding met Taroko National Park. Je kunt op (onder andere) Xincheng Station een scooter huren, maar wij besloten vanwege de ruime tijd, we hadden twee volle dagen, de bus te pakken.

 • Er rijden twee bussen van Xincheng Station naar en door Taroko National Park: de publieke bus 302 en de toeristen shuttle bus 1133A. We hebben er niet erg uitgebreid naar gekeken, maar hoorden dat de 1133A niet altijd op de tijden rijdt waarop de bus zou moeten rijden en daarnaast duurder is, dus hebben we steeds stadsbus 302 gepakt. Kosten: TWD 23 per keer. Je kunt met cash betalen of EasyCard/iPASS (meer hierover onderaan de blog, bij algemene tips). We maakten een foto van de tijden van de 302 en de tijden van de 1133A (accuraat in november 2019) of gebruik Google Maps of vraag in je ho(s)tel. Let op! De bussen rijden op de heen- en terugweg deels een andere route, omdat sommige wegen eenrichtingswegen zijn. Op deze foto kun je dat zien. Vraag eventueel bij Taroko Visitor Center om meer informatie. Mocht je vanaf Hualien naar Taroko National Park gaan, dan kun je vanuit Hualien de bus of trein pakken naar Xincheng en vanaf daar de stadsbus. Of het hele stuk met de 1133A reizen, deze rijdt vanaf Hualian Station.
 • In het Taroko National Park in Taiwan is zo ontzettend veel moois te zien. We waren blij dat we twee volle dagen hadden en zouden zelfs nog langer kunnen blijven. Als je met de bus reist, is het een beetje plannen, omdat de bus één keer in het uur rijdt. Daarom is het fijn om meerdere dagen te hebben. En geloof ons: het park gaat niet vervelen! Maar ook in een dag kun je een hoop zien. Onze favoriet: de Swallow Grotto (Yanzikou) Trail. Mocht je maar één ding kunnen zien, dan zouden we deze plek aanraden. Je krijgt hier het beste van meerdere prachtige dingen: azuurblauw water, zwaluwnesten, vergezichten en diepe kloven, onder andere. Als je liever een langere wandeling maakt, meer door de natuur, kun je vanaf het Taroko Visitor Center via de Xiaozhuilu Trail de Shakadang Trail lopen. Wij waren in totaal zo’n drie uur onderweg. Je loopt het grootste stuk langs de prachtige rivier, met bergen om je heen en bijzonder planten en dieren. Met een beetje geluk spot je een klein, blauw vogeltje langs het water: ijsvogels! Wij zagen er twee, vliegend en vissend, erg bijzonder. We gingen daarnaast naar de Tunnel of Nine Turns en bezochten de Changchun (Eternal Spring) Shrine. De route naar de shrine was helaas gesloten, maar met zicht op de shrine een kop koffie drinken (er zit een tentje naast de bushalte!) is geen straf. Als je graag een langere en spannende hike wil maken (lees: hoge, smalle paadjes met diepe afgronden), dan kun je de Zhuilu Old Trail (Zhuilu Old Trail) overwegen. Voor de route heb je een vergunning nodig. Deze kun je aanvragen via de website van het park of laten regelen via een tour. Dat laatste wordt aangeraden, omdat de route gevaarlijk kan zijn en het daarom fijn is een ervaren gids mee te hebben. Op de website van Taroko National Park vind je meer tips en routes.
 • We sliepen in Taroko Susi Space en vonden dit een fijne, betaalbare slaapplek. De eigenaren zijn erg vriendelijk, geven handige tips en helpen je met al je vragen. De slaapplek zelf is wat oubollig, maar verder prima en er is een woonkamer en keuken. Een fiets kun je gratis lenen. Het is tien minuutjes lopen naar Xincheng Station.
 • Wil je ook wat van Xincheng zelf zien? Maak een wandeling langs de zee, eet een ontbijtje bij 傅記新城包子饅頭早餐專賣店 of 新城早餐店 (of een ander ontbijtrestaurant in de buurt, er zitten er meer in Xincheng dan het dorpje misschien wel nodig heeft) en proef versie citroen limonade bij 新城照相館 檸檬汁. Op vrijdagavond is er een gezellige avondmarkt voor het station (hier ongeveer). Er staan meerdere eettentjes en kramen met spullen en we werden door een local getrakteerd op snacks een sterke drank. Hik! Een geslaagde avond.


Yuli – drie nachten

Yuli is een klein dorpje in het oosten van Taiwan. Het dorp ligt niet aan de kust, maar iets meer in het binnenland. De meeste mensen die Yuli aandoen (voor zover wij hoorden), komen voor de Walami Trail. De wandeling lieten we uiteindelijk aan ons voorbij gaan, maar we deden wel een paar andere leuke dingen.

Trein naar Yuli

Vanuit Xincheng rijden meerdere treinen direct naar Yuli. Ook zijn er routes waarbij je kunt overstappen in Hualien. Dit laatste hebben wij gedaan, omdat het ticket goedkoper was. Wij waren per persoon TWD 225 kwijt en de rit, inclusief overstap, duurde ruim twee uur. Op de website van Taiwan Railway vind je meer informatie over de treinen en routes.

Onze tips in Yuli

 • Wij sliepen in Here Life. Het huis is een beetje oud en stoffig, maar met een prima kamer en vriendelijke, behulpzame eigenaar hadden we niks te klagen. Hij runt ’s avonds een kleine bar op de onderste verdieping, waar je zelf natuurlijk ook gezellig wat kunt drinken. Fietsen zijn gratis te leen en dat komt van pas.
 • Over fietsen gesproken, het is een tip om ergens te overnachten waar je fietsen kunt lenen of anders in de buurt huren. Op de fiets kun je op leuke plekjes komen die vaak net iets te ver zijn om te lopen.
 • Wij pakten de fiets onder andere naar de Nanan Waterfall. Het is een mooie route om te fietsen en je doet er ruim een uur over. Versnellingen zijn handig en fijn, maar niet essentieel. Vergeet ook je zwemkleding niet, want bij de waterval kun je het water in! Onderweg kwamen we Yu Shan Yuan B&B tegen. Een mooi, afgelegen B&B, zo oogt het. Wij hebben er zelf niet geslapen, maar mocht je toe zijn aan rust en ruimte, dan denken we dat je dat hier weleens zou kunnen vinden. Het zag er van buitenaf erg schattig uit.
 • We fietsten ook de Yufu Bikeway langs de tektonische platen (aardplaten) en fietsten daarna door naar een mini public hot spring. Er zijn meerdere (betaalde en uitgebreide) hot springs in de buurt, maar er is dus ook een gratis hot spring. Het is klein en bestaat uit drie baden aan een riviertje. Verwacht er niet teveel van, toen wij er waren was er maar één bad gevuld (alhoewel je de kraan wel zelf open kunt zetten als je wilt) en het water was zo heet, dat we alleen onze voeten erin wilden stoppen. Toch was het een ontspannen plekje om even te zijn. Er zijn trouwens geen andere voorzieningen dan de baden (denk: omkleden of een wc bijvoorbeeld), dus houd daar rekening mee. Als je een meer uitgebreid bad wil bezoeken, kun je (onder andere) tegenover bij An Tong Hot Spring Hotel terecht.
 • In de ochtend en begin middag is er een kleine markt in Yuli. Een goede plek om vers fruit te kopen bijvoorbeeld. Je vindt de markt in de buurt van het station aan de Minquan Street.
 • Niet veel verder vind je een kleine zeepwinkel. In deze winkel kun je verschillende, lokale zeepblokken kopen, gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het deed ons denken aan een mini-Lush. Een leuk winkeltje om een kijkje te nemen mocht je in de buurt zijn.
 • Veel gefietst? Relax! Pak een koffie of thee bij Koukouvagia, 85°C Bakery Cafe of een ander tentje, neem je boek mee en geniet.
 • Oh, en daarna, of daarvoor, of tijdens… Eet eet eet! We weten nog steeds niet precies wat het is met Yuli en eten, maar er zitten gigantisch veel restaurantjes in het dorp. Het zou ons niks verbazen als minstens de helft van alle gebouwen in Yuli een restaurant of eettentje is. We hebben zelf meerdere keren gegeten bij 天慈寶軒蔬食. Lekker, betaalbaar en veel vegetarische en veganistische opties.
 • Wij hebben de bijzondere Walami Trail uiteindelijk dus niet gelopen, maar van anderen hoorden we dat dit zeker een aanrader is in Taiwan. Helaas rijdt er geen bus naar de route (en fietsen werd ons afgeraden, vanwege de steile weg ernaartoe), dus regel een taxi, scooter of auto. We horen graag hoe het was!


Taitung – zes nachten

In Taitung hadden we een langere stop dan anders, vanwege een driedaagse online cursus die Rik wilde volgen. Taitung is leuk voor een dagje, maar is verder niet heel bijzonder. Onze lange stop hier was dan ook echt vanwege de cursus.

Trein naar Taitung

Vanuit Yuli rijdt een directe trein naar Taitung. De trein doet er ruim een uur over en kost ongeveer TWD 119 – TWD 154. Let op: Taitung treinstation ligt niet in het centrum. Vanaf het station gaan meerdere bussen naar het station of pak een taxi. Wij werden opgepikt door ons hotel (meer over Apple Hotel in Taiwan hieronder).

Onze tips in Taitung

 • Onze favoriete bezigheid in Taitung: fietsen en relaxen in het Taitung Forest Park. Fietsen zijn te huur aan het begin van het park, maar de meeste ho(s)tels hebben fietsen te leen. Entree: TWD 30 per persoon. Het park ligt aan de rand van de stad en is vrij groot. Je kunt je er zeker een dag vermaken.
 • We sliepen in Apple Hotel. We zijn erg tevreden over dit low budget hotel. De kamer was ruim en schoon. De tv met HBO was (helemaal op een regenachtige dag) een fijne verassing! Het ontbijt is prima en koffie en ijs is de hele dag beschikbaar. Je kunt gratis fietsen lenen van het hotel, waarmee je makkelijk overal naartoe fietst. Het hotel komt je kosteloos op het treinstation of vliegveld oppikken, als je wilt. Het enige minpuntje wat ons betreft: de WiFi in onze kamer was niet zo goed. Mocht je dit belangrijk vinden, vraag dan expliciet naar een kamer met een sterke WiFi-verbinding.
 • ’s Avonds stationeerden wij onszelf meerdere keren in en rondom Tiehua Music Village. Vooral in het weekend is dit een gezellige plek met een openlucht bar, kraampjes en, met een beetje geluk, een bandje dat optreedt. Er is ook een bioscoop in Taitung, mocht je een andere avondactiviteit zoeken.
 • Aan eten geen tekort in Taitung! We hebben meerdere lekkere restaurantjes uit kunnen proberen.
  • Taitung Spice House Exotic Indian & Thai Cuisine – Ons favoriete niet-Taiwanese restaurant (en misschien stiekem ook wel überhaupt onze favoriet) in Taitung. Gemiddelde kosten: TWD 300 – TWD 330 per persoon voor een uitgebreid menu met curry, rijst, naan en fruit. Heeft vega(n) opties.
  • 珍口味自助餐(東商店) – Betaalbaar en lekker buffetrestaurant. Gemiddelde kosten: TWD 90 per persoon voor een bord eten. Wij zijn wezen lunchen, dan is er genoeg keuze. Het kan zijn dat dit minder is in de avond, dat zal per dag verschillen. Heeft vega(n) opties.
  • 明隆春捲專賣店 – Betaalbaar, vegetarisch restaurant. Vooral de wraps en dumplings vielen ons in de smaak! Je kunt ook kiezen voor noedels en soepen. Gemiddelde kosten: TWD 50 per persoon voor een gerecht.
  • Taitung Night Market – Voor al je streetfood wensen! Gemiddelde kosten: TWD 30 – TWD 200 per gerecht.
  • Last but not least: 聖母醫院健康會館 – Vegetarisch buffet, maar net even anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Gezondheid staat hier centraal en de gerechten komen uit eigen tuin. Dus verse, biologische groenten, salades, soepen, granen en zelfgebakken brood. Wij vonden het heerlijk voor een keer, na het soms erg vettige Taiwanese (straat) eten. Vaste prijs: TWD 200 per persoon, je kunt pakken wat (en hoeveel) je wilt.


Dulan – vier nachten

Hier zou het dan eindelijk gaan gebeuren! In het kleine surfdorp Dulan. Wetsuit aan, surfbord onder de arm, al rennend richting het water, de zon tegemoet. We zagen het al helemaal voor ons. In Dulan zouden we leren surfen.

Helaas haalde de realiteit ons in, in de vorm van een heftige tyfoon bij de Filipijnen. Het waaide volop en de zee was wild. Onze lessen werden gecanceld. Sommige verassingen op reis zijn leuk, andere minder. Deze vonden we minder! Maar we maken er altijd wel weer het beste van.

Bus naar Dulan

Vanuit Taitung pak je makkelijk de bus naar Dulan. Taitung Bus Station is een handige opstapplaats. Schrik niet van de informatie op Google Maps (vier uur reizen!), want dat klopt niet. Met ongeveer een uurtje ben je in Dulan. De East Coast Line gaat langs Dulan (al deze bussen, aldus tourist information, wij namen de 8101A om 11:10) of ga zelf langs de toeristen balie op Taitung Bus Station voor de meest actuele informatie. Kosten: zo’n TWD 80 met iPASS of EasyCard.

Onze tips in Dulan

 • Aangezien we Dulan vooral bezochten voor het surfen, verbleven we in het surf hostel WaGaLiGong. Het is een klein maar fijn hostel met relaxte mensen en een heerlijk dakterras met uitzicht op de bergen en zee. Bij WaGaLiGong kun je surflessen nemen, maar ook andere activiteiten regelen, zoals stand up paddle en windsurfen. Het hostel heeft een bar waar je ’s avonds kunt bijkomen.
 • Verstopt achter bomen vind je aan de rand van het dorpje een knus vegan eettentje genaamd Dulan Bay shop. Wij waren gelijk verliefd op dit schattige tentje. Het eten smaakte verrukkelijk en de omgeving is prachtig. Je betaalt TWD 200 per persoon voor een maaltijd. Naast het buiten restaurant zit een uitkijkplaats waar je ver over de zee kunt kijken. Een gave plek voor een picknick.
 • Een uurtje vanaf Dulan (met de bus) vind je Sanxiantai Arch Bridge en Sanxiantai eiland. Het stond oorspronkelijk niet op onze planning om deze plek te bezoeken, maar we zijn blij dat we gegaan zijn. Op het eiland zou je makkelijk een buitenaardse film kunnen opnemen, of een zeemeerminnen film (op een mooie dag), en het heeft ook wel iets weg van de Schotse bergen. Lange zin kort: een mooi eiland, bijzonder landschap, genoeg te zien! Wij namen bus 8101A (de East Coast Line, op de website of bij de bushalte vind je de tijden) vanaf Dulan en terug, maar je zou ook kunnen liften (of huur een scooter of auto). Liften wordt veel gedaan in Dulan.
 • In het Doulanguanhai Park (naast de camping) staan een paar schommels met uitzicht op de zee. Toffe foto’s gegarandeerd, en een flashback naar vroeger ook!
 • Helaas waren wij op zaterdag niet meer in Dulan, maar mocht je wel in de buurt zijn in het weekend, neem een kijkje bij Dulan Sugar Factory. Dit schijnt een gezellige plek te zijn op zaterdag met drankjes en muziek.


Kenting – drie nachten

Kenting is een dorp in het zuidelijkste puntje van Taiwan. Of tenminste, het hele gebied heet Kenting, maar we refereren naar het drukke stuk van Kending Road in Hengchun Township, naast Shiniu Beach. Het is een klein dorp, maar wordt goed gevonden door toeristen onder andere vanwege de ligging naast het Kenting National Park en de witte stranden. Dat wilden we zien!

Bus naar Kenting

Om van Dulan naar Kenting te komen, moet je een paar keer overstappen. Wij namen de bus, trein, bus, maar je zou ook alles met bussen kunnen doen, aldus Rome2Rio.

Allereerst neem je de bus van Dulan naar Taitung Station. Er rijden meerdere bussen naar Taitung Station. Zo ongeveer alle bussen die door Dulan rijden, gaan naar Taitung Station. Wij namen de 8109. Vraag eventueel bij je ho(s)tel om een timetable of klik op Google Maps op een bushalte in de buurt. Je ziet dan welke bussen hier stoppen en hun route. Op de website van Taiwan Bus zou je vervolgens het tijdschema van het busnummer kunnen opzoeken. Kosten: zo’n TWD 80 met iPASS of EasyCard. De bus naar Taitung Station doet er ongeveer een halfuur tot drie kwartier over.

Vanaf Taitung Station namen we de trein naar Fangliao. Er rijden meerdere treinen op een dag (om de anderhalf uur). Kosten: zo’n TWD 200 per persoon. Er zijn goedkopere en duurdere opties. De trein doet er gemiddeld anderhalf tot twee uur over.

In Fangliao rijden er om het halfuur bussen naar Kenting. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je moet zijn, maar in ieder geval de 9117, 9188 en 9189 (tik hier de nummers in voor de tijden) rijden naar Kenting. Je bent er met een uurtje. Kosten: zo’n TWD 145 met iPASS of EasyCard.

Onze tips in Kenting

 • Trek een (halve) dag uit om Kenting National Forest en/of Sheding Natural Park te bezoeken. Beide parken hebben bijzondere koraalstenen, kloven, dieren en vergezichten. Wij vonden het Kenting National Forest mooier en uitgebreider dan Sheding Natural Park, maar we hebben niet het hele Sheding park gezien, omdat we er pas eind van de middag waren. Je betaalt entree voor Kenting National Forest (TWD 150 per persoon in weekenden, vakanties, feestdagen en TWD 75 per persoon doordeweeks). Het Sheding Natural Park is gratis. Je bent een paar uurtjes zoet in Kenting National Forest. In Sheding Natural Park kun je ook makkelijk twee uur zijn. Gelukkig liggen beide parken op loopafstand van elkaar, dus je zou beide kunnen bezoeken in één dag. De parken hebben veel van elkaar weg, dus als je er maar één kan bezoeken, no stress! Vanaf Kenting rijdt er één bus een paar keer op en neer naar Kenting National Forest, de 8248 vanaf Hengchun. Wij stapten op bij de bushalte Kenting Arch. Je zou ook makkelijk een scooter kunnen huren. We hoorden overigens dat elektrische scooters niet alle heuvels opkomen, dus check dit even. Of neem de taxi of lift vanaf het begin van het park. Wij namen op de heenweg de bus en zijn terug gaan liften.
 • Zwemkleding aan, handdoek, boek en water mee en gaan met die banaan! In Kenting zijn prachtige stranden te vinden, ideaal voor een relax dag en een prachtige zonsondergang. Een kleine greep: White Sand Bay, Little Bay Beach en South Bay. De meeste goed te bereiken met bus of ga met eigen vervoer.
 • In het meest zuidelijke puntje, nog iets zuidelijker dan Kenting, ligt Eluanbi. Hier vind je onder andere het Eluanbi Park en Eluanbi Lighthouse (entree: TWD 60 per persoon) en Taiwan Southernmost Point. Zowel het park als het meest zuidelijke uitkijkpunt zijn fijne plekken met mooi zicht over de zee. We hebben hier heerlijk een middag rondgelopen en in de zon gezeten. Het is overigens niet de meest spectaculaire plek in Taiwan, dus mocht je het (moeten) overslaan, dan mis je niet heel veel. Toch vinden we het leuk om het meest zuidelijke punt van Taiwan gezien te hebben.
 • Zoek je een goed budgethotel in Kenting? Wij sliepen drie nachten in Kenting 157 Boutique Hotel. De kamers zijn klein, maar fijn. Goede bedden, schoon en de receptie is erg behulpzaam en weet veel over het gebied. Ook is er een kleine gezamenlijke lounge met gratis frisdrank, noodles en snacks, voor de liefhebber, en een klein terras. Helaas kijkt het terras uit op de straat, niet op zee, maar het is een prima plekje om een boek te lezen. Wij hadden de goedkoopste kamer en betaalden €26 per nacht voor twee personen. Het enige minpunt wat ons betreft: de goedkoopste kamers hebben geen raam (wel airconditioning). Er is daarnaast geen ontbijt, maar er zijn meerdere ontbijttentjes om de hoek of je zou voor de gratis noodles van het hotel kunnen gaan.


Kaohsiung – vier nachten

Op aandringen van Rik, besloten we een paar dagen naar Kaohsiung te gaan. Achteraf gezien een goede keuze, want er is hier genoeg te doen, zien en er zijn meerdere mooie (groene) plekjes te vinden in de op een na grootste stad in Taiwan.

Bus naar Kaohsiung

Vanuit Kenting kun je een directe bus nemen naar Kaohsiung, bus 9188. De bus doet er ongeveer tweeënhalf uur over, rijdt ieder halfuur en kost zo’n TWD 300 met iPASS of EasyCard.

Onze tips in Kaohsiung

 • Niet in de categorie budget (backpacking), wel in de catergorie: wow! Rooftop bar Pier No. 1, naast het Central Park. Een fantastische plek voor een coctail en ’s avonds is er regelmatig live muziek. Wij besloten hier Riks verjaardag te vieren en kregen daarom een fishbowl coctail gratis. We hadden geen betere plek kunnen uitkiezen!
 • Een andere leuke verjaardagsverrassing was de free walking tour Harbor City van Like It Formosa door het havengebied. Ook interessant voor niet-jarigen natuurlijk. De gids nam ons in een kleine drie uur mee langs verschillende historische plekken in de haven en vertelden ons over de geschiedenis. Een leerzame middag. Aan het einde van de tour wordt om een fooi gevraagd, om het concept draaiende te houden. Je kunt uiteraard zelf bepalen óf en hoeveel je de tour waard vond. Like It Formosa heeft in Kaohsiung ook een Religion Tour, deze hebben wij niet gedaan.
 • Een bekende ‘attractie’ in Kaohsiung is de Lotus Pond. Rondom de grote pond in Taiwan vind je tientallen verschillende tempels, waaronder de bekende Dragon and Tiger Pagodas. Als je naar binnen gaat via de draak en naar buiten komt via de tijger, zou je je slechte geluk omkeren naar goed geluk. De Lotus Pond is een mooie plek waar je zowel met de bus omheen kunt reizen, met een fiets of scooter of lopend. Wij gingen lopend en waren een middagje zoet met de tempels bekijken en koffie drinken. Dat laatste deden we bij een bijzonder tentje binnen de muren van de Confuciustempel van Kaohsiung. Een unieke plek met zicht op de tempel. Wij gingen doordeweeks, toen was het erg rustig. Een aanrader!
 • Voor de CrossFitters onder ons (of degene die het graag eens willen proberen); in Kaohsiung zit CrossFit X Ray. voor TWD 500 kun je een les volgen. Een fijne, professionele plek. Stuur een mailtje naar info@crossfitxray.com voor meer informatie.
 • Wij zaten vier nachten in Kaohsiung en hadden genoeg tijd voor een relax dag op Cijin Island. Dit vissers eilandje aan de rand van de stad deed ons overigens meer denken aan een uitgestrekte boulevard dan een eiland. Bekende bezienswaardigheden op het eiland zijn onder andere de vuurtoren, Tianhou tempel, Qihou Market en Qijin Xingkong Tunnel, maar wij waren eigenlijk vooral te vinden bij Cijin Sunset Bar met een boek, nacho’s en een biertje. Het eiland is te belopen in een paar uur, maar voor het gemak (of als je meerdere plekken verspreid over het eiland wilt zien) zou je een fiets kunnen huren. Dit kan in de buurt van de veerpont, op het eiland zelf of nog op het vaste land. Dit hoeft je niet meer te kosten dan TWD 100. Let op: als je een fiets mee wilt nemen op de ferry, betaal je TWD 20 – TWD 40 extra. De veerpont vertrekt iedere tien minuten vanaf Gushan Ferry Pier Station en doet er ongeveer vijf tot tien minuten over. Kosten: TWD 25 per persoon met iPASS of EasyCard. Vanaf de stad kun je de oranje metro nemen naar Sizihwan, vanaf daar is het ongeveer vijf minuten lopen naar Gushan Ferry Pier Station.
 • Ook in Kaohsiung; aan night markets en streetfood geen tekort. Zo heb je bijvoorbeeld Liuhe Night Market/Liuhe Tourist Night Market in de buurt van Formosa Boulevard, Rui Feng Night Market in de buurt van Kaohsiung Arena en Singjhong Night Market in de buurt van Sanduo Shopping District. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer! Op Google Maps kun je alle markten makkelijk vinden.
 • Wat ons verblijf in Kaohsiung onder andere zo fijn maakte, was het hostel: Backpackers Inn. Een groot, schoon, betaalbaar hostel met karaoke kelder en fantastisch dakterras. Vooral dat dakterras met uitzicht op het park vonden wij een heerlijk plekje. ’s Ochtends met een koffie en ’s avonds met een biertje en spelletje; genieten! Wij sliepen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer voor TWD 850 per nacht (ongeveer €25).
 • Een fijne tip die we in Kaohsiung kregen en ook graag weer doorgeven; eet bij 包手 新田門市. Ze hebben heerlijke gestoomde broodjes met van alles erin (ook vegetarisch) voor soms nog geen TWD 20. Ze hebben ook ei pannenkoeken, dumplings, sandwiches en andere broodjes. Veel keuze dus en allemaal erg betaalbaar! Als we Google Maps mogen geloven is het zaakje 24 uur open, dus zowel ontbijt, lunch en late night snacks zijn mogelijk.
 • Twee andere food tips: bij SMAN十麵 eet je fantastische verse vega(n) curries en noedels (ongeveer TWD 200) en mocht je toe zijn aan vitamineshot, dan kun je terecht bij To Be Smoothie (ongeveer TWD 130).

Vanwege een (hopelijk tijdelijke!) bug in WordPress krijgen we het op het moment helaas niet voor elkaar foto’s te uploaden. De foto’s van Kaohsiung volgen spoedig, zodra het weer mogelijk is foto’s toe te voegen. Op Instagram, profiel en stories, vind je er alvast een paar (van Taiwan).

Tainan – vier nachten

Tainan staat bekend als dé tempelstad van Taiwan. Niet vreemd, want door de stad heen vind je tientallen tempels. Je loopt nietsvermoedend een straatje in, de geur van wierook komt je tegemoet en voor je het weet sta je te staren naar een kleurrijke tempel. Of je loopt een straatje in en wordt verrast door lampionnen en streetart. Tainan heeft sfeer en dat merk je door de hele stad heen.

Trein naar Tainan

De snelste en makkelijkste manier om van Kaohsiung naar Tainan te reizen, is met de trein. Deze doet er veertig minuten (snelle trein) tot ruim een uur (stoptrein) over en een ticket kost je TWD 106 (snelle trein) tot TWD 68 (stoptrein) per persoon. Je kunt online tickets kopen of op het station, maar je kunt op deze verbinding ook je iPASS of EasyCard gebruiken.

Onze tips in Tainan

 • Ga dwalen door de straten en ontdek de leukste streetart, winkeltjes en prachtige tempels. Het ligt er misschien een beetje aan waar je ho(s)tel in de buurt zit, maar een paar tips zijn: Snail Alley, Blueprint Culture & Creative Park, Tainan Confucius Temple, 321 Art Alley Settlement, Shennong Street en het dunne straatje van Narrow Door Café. Op Google Maps kun je deze plekken vinden.
 • Wil je meer leren over de geschiedenis van de stad en tempels? Dan kunnen we je de Free Walking Tour Downtown van Like It Formosa aanraden. We waren enthousiast geworden na de eerdere walking tour in Kaohsiung. De tour in Tainan is een wandeling langs bezienswaardigheden als de Chihkan Tower, Tainan Confucius Temple en, dit vonden wij een erg leuke plek, de oudere bioscoop Chuang Mei Theatre. Dit theater is nog steeds in gebruik (dus je zou er een filmpje kunnen gaan kijken!) en vooral de filmposters trekken je aandacht. Deze zijn met de hand geschilderd op groot doek door een man die dit al vele tientallen jaren doet, en pas stopt als hij dood neer valt, zegt hij zelf. Hij leert inmiddels ook andere kunstenaars het vak van filmposters naschilderen, in zijn atelier tegenover de bioscoop. Like It Formosa heeft ook een Free Walking Tour Old Town, mocht dit thema je meer/ook trekken. Deze hebben wij niet gedaan. Aan het einde van de tour wordt om een fooi gevraagd, om het concept draaiende te houden. Je kunt zelf bepalen óf en hoeveel je de tour waard vond.
 • Een (ander) stukje interessante geschiedenis vind je bij het door de Nederlanders in de zestiende eeuw gebouwde fort in Anping. Wij combineerden in een middag zowel Fort Zeelandia als Anping Old Street. Van het oorspronkelijke fort is helaas alleen nog een muur over, maar het bijbehorende museum is een bezoekje waard. Het Historisch Nieuwsblad publiceerde in 2011 een uitgebreid artikel over hoe Taiwan Chinees werd, met daarin ook informatie over Fort Zeelandia. Interessant om voor of na je bezoek (of juist als je niet kunt gaan) te lezen. “Vanaf 1624 maakte de Verenigde Oost-Indische Compagnie korte tijd de dienst uit op het eiland Formosa, het huidige Taiwan. Het werd een lucratieve handelspost, die echter in 1662 alweer werd veroverd door de Chinese veldheer Koxinga…”
 • Eén van de oudste winkelcentra van Taiwan vind je in Tainan: Hayashi Department Store, gebouwd in 1932 tijdens de Japanse bezetting. Het is een sfeervol gebouw met een oude, werkende lift. Leuk om rond te kijken. Natuurlijk kun je er ook winkelen.
 • Geen must see or do, maar wel een fijne relax plek: Tainan Park. Dit groene stukje van de stad is ideaal om mensen te kijken, te lezen of voor een picknicken.
 • Lekker en betaalbaar vegetarisch eten (en Engelse menu’s!) in Tainan vind je onder andere bij 福欣素食坊 en 養聖齋素食.

Vanwege een (hopelijk tijdelijke!) bug in WordPress krijgen we het op het moment helaas niet voor elkaar foto’s te uploaden. De foto’s van Tainan volgen spoedig, zodra het weer mogelijk is foto’s toe te voegen. Op Instagram, profiel en stories, vind je er alvast een paar (van Taiwan).

Fenchihu – vier nachten

Tijdens onze reis door Taiwan, hoorden we verhalen over het gebied rondom Alishan. De natuur zou hier waanzinnig zijn en we kunnen inmiddels zeggen: er is geen woord aan gelogen! Het blijft ons verbazen hoe divers de natuur in Taiwan is, want in dit deel van het land zagen we weer hele andere dingen dan in bijvoorbeeld Taroko National Park en Kenting. Meer bomen, meer bamboe, middenin de bergen en met een Jurassic Park-actig bos.

Wel merk je aan Alishan en de omgeving dat het erg toeristisch kan zijn. Vooral aan de prijzen voor een overnachting merk je dit; die zijn relatief hoog. Wij besloten daarom om niet in Alishan, maar in de bergen in de buurt te gaan zitten. We kwamen uit bij Fenchihu. Het dorp ligt middenin de natuur, heeft wandelpaden in de buurt en is bereikbaar met de bus. Er is niet veel keuze aan slaapplekken in Fenchihu en de prijzen liggen nog steeds hoger dan in de rest van Taiwan (is onze ervaring), maar het is betaalbaarder dan Alishan en doet zeker niet onder aan schoonheid.

Vervoer naar Fenchihu

Fenchihu is een klein dorpje in de bergen en de reis ernaartoe vraagt daarom om een beetje voorbereiding. Vanuit Tainan namen we de trein naar Chiayi. Deze doet er veertig minuten (snelle trein, TWD 139) tot ruim een uur (stoptrein, TWD 90) over. Je kunt je iPASS of EasyCard gebruiken op dit traject. Wij namen de Tze-Chiang Limited Express118 om 10:46 en kwamen om 11:26 aan in Chiayi. Vanaf daar kun je de bus pakken naar Fenchihu. Deze rijdt een paar keer per dag (klik op “download timetable”). Wij namen de bus van iets over twaalf. Na ruim anderhalf uur kwamen we aan in Fenchihu.

Vanuit Chiayi kun je ook naar Fenchihu met de Alishan Forest Railway. Dit schijnt een prachtige route te zijn! De trein rijdt alleen om negen uur ’s ochtends en zou vaak uitverkocht zijn, dus koop je tickets op tijd van tevoren (online), mocht je de trein willen pakken.

Onze tips Fenchihu

 • Het leuke aan Fenchihu is dat er rondom het dorp een paar wandelroutes liggen. Vraag bij aankomst in je ho(s)tel om een kaart van de omgeving. Er zijn in ieder geval vier kortere paden rondom het dorp. Twee van een uur en twee van ongeveer een halfuur. Eén van die paden gaat door het bamboebos langs Fenqihu Giant Tree en een andere door een bos met gigantische bomen. Wij moesten gelijk aan Jurassic Park denken! Deze twee routes vonden wij het mooist. Zeker de moeite waard dus. Ook kun je vanuit Fenchihu de Fenrui Historical Trail lopen van ruim zeven kilometer (oneway). Wij hebben deze route helaas niet kunnen doen, omdat het weer tegenzat. Het schijnt een prachtige wandeling te zijn.
 • Wij verbleven in Yeashow Villa. Er is niet heel veel keuze aan accommodatie in het dorp en hotel Yeashow Villa was een betaalbare optie. We hebben er een heerlijk verblijf gehad! Bij aankomst kregen we een upgrade naar een grotere kamer met balkon en de medewerkers konden ons veel vertellen over wandelroutes en het gebied. Het hotel ligt centraal, middenin het dorp. Ook hebben we via het hotel vervoer kunnen regelen naar Alishan Forest Recreation Area vroeg in de ochtend, om de zonsopkomst in Alishan te bekijken. Een waanzinnig gezicht en aanrader in Taiwan wat ons betreft! Ondanks dat we er om vier uur ’s nachts uit moesten… We zijn in het park blijven hangen tot een uur of twee om rond te lopen en hebben daarna de bus terug gepakt naar Fenchihu. Met een uur ben je weer terug in het dorp. We begrepen dat Alishan een erg populair park is, dus als het even kan; vermijd het weekend en feestdagen. Dan kan het erg druk zijn in het park.
 • Je kunt het niet over het hoofd zien in Fenchihu, maar dat maakt het niet minder leuk: Fenchihu Old Street. Het is een klein straatje met winkeltjes en restaurantjes waar je lokale producten kunt proeven en kopen, waaronder een hele hoop thee.
 • In het dorp zitten een paar lokale eettentjes met lekkere gerechten. Wij waren helemaal fan van een restaurant in het begin van Old Street, naast de 7-Eleven. Je kan hier hotpot eten, maar ook andere gerechten, zoals gebakken mushrooms en teriyaki tofu. Met een beetje gebakken rijst erbij; een heerlijke maaltijd. Lekkere en betaalbare lunchboxen haalden we bij 河北水餃.

Vanwege een (hopelijk tijdelijke!) bug in WordPress krijgen we het op het moment helaas niet voor elkaar foto’s te uploaden. De foto’s van Fenchihu volgen spoedig, zodra het weer mogelijk is foto’s toe te voegen. Op Instagram, profiel en stories, vind je er alvast een paar (van Taiwan).

Sun Moon Lake – vier nachten

Eén van de bekendste plekken in Taiwan onder de Taiwanezen zelf, is misschien wel Sun Moon Lake. Sun Moon Lake is een idyllisch meer omringd door bergen. In het weekend en vakanties vaak druk, omdat de Taiwanezen hier zelf graag komen, maar doordeweeks een stuk rustiger. Een prachtige plek voor een tussenstop!

Lalu Island, een klein eiland in het midden van het meer, scheidt het meer als het ware in twee delen. Het ene deel heeft iets weg van een halve maan en het andere deel heeft de vorm van een zon. Vandaar de naam Sun Moon Lake. De Thao, een groep Taiwanese Aboriginals, zijn de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Bus naar Sun Moon Lake

Vanuit Fenchihu kun je het beste met de bus naar Sun Moon Lake, aldus ons hotel. Eerst pak je de bus van Fenchihu naar Alishan Forest Recreation Area. Deze doet er ongeveer een uur over en kost TWD 43 met iPASS of EasyCard. Vraag je ho(s)tel om een tijdschema van de bus. Wij namen de bus van 11:30. Op dit moment rijden er directe bussen van Fenchihu naar Alishan om 11:30, 12:50 en 14:00. Vanuit Alishan kun je de bus naar Sun Moon Lake nemen. Deze doet er een kleine drie uur over en kost TWD 169 met iPASS of EasyCard. Let op! De bus van Alishan naar Sun Moon Lake rijdt maar twee keer per dag. Om 13:00 en 14:00.

Onze tips in Sun Moon Lake

 • We sliepen in Deer Traveler Hostel. Dit was een van de goedkopere opties qua ho(s)tel in Sun Moon Lake. Een klein, maar fijn hostel, vrij nieuw en met een kleine, maar gezellige gezamenlijke ruimte. Peggy en Lee, de twee eigenaren, zijn bijna altijd aanwezig en aanspreekbaar en weten veel over de omgeving. Ook kunnen je via hun een goedkoper bootticket kopen (TWD 100 in plaats van TWD 300) en 20% korting op fietsen krijgen bij 安心騎自行車租賃店. Hier zijn de fietsen sowieso betaalbaar. TWD 200 voor een fiets met een paar versnellingen voor de hele dag.
 • Pak een boot naar andere plekken rondom het meer. Er zijn meerdere aanbieders van deze tochten. Wij kochten tickets in ons hostel (zie hierboven), maar op straat vind je ook verkooppunten. Als je bijvoorbeeld in Shuishe overnacht, is het leuk om een bezoekje te brengen aan Ita Thao en andersom. In Shuishe zou je naar het Meihe Park kunnen gaan en Longfeng tempel. In Ita Thao zie je nog invloeden van de Thao en kun je onder andere lokaal, Aboriginal voedsel proberen. De derde stop is Xuanguang Temple. Er zijn hier geen eettentjes of winkels, maar je kunt hier Xuanguang Temple, Xuanzang Temple en Ci’en Pagoda bezoeken.
 • Ook een optie: huur een fiets en ontdek het meer tijdens een fietstocht. Er zijn verschillende verhuurders van fietsen. Ons werd 安心騎自行車租賃 getipt (zie hierboven). De route rondom het meer is ruim dertig kilometer, inclusief een paar flinke klimmen, dus je kunt de hele dag zoet zijn. Wij huurden een fiets met een paar versnellingen. Dat was te doen, maar op sommige hellingen behoorlijk pittig. Je zou ook een elektrische fiets kunnen huren. Let op! Als je vanaf Shuishe vertrekt, ga dan rechts het meer om, tegen de klok in. Volgens de eigenaren van het hostel heb je dan het meeste voordeel qua hellingen en afdalingen. Daarnaast fiets je het eerste deel op een goed onderhouden fietspad (in plaats van op de weg, wat je helaas ook tegen gaat komen als je het hele rondje doet). Fijn om mee te beginnen. Wij maakten een tussenstop bij het bijzondere Xiangshan Visitor Center, voor koffie een cake. Hmmmmm! Daarna fietsen we door naar Ita Thao en vanaf daar verder, tot we weer in Shuishe kwamen. Ga je de hele route fietsen en wil je onderweg meerdere keren stoppen en plekken bekijken? Vertrek dan op tijd. Vanwege een paar bergen fiets je die dertig kilometer in Taiwan een stuk langzamer dan in Nederland.
 • Fan van de zonsopkomst? Als je in Shuishe verblijft, kun je vanaf de nabij liggende Zhaowu Wharf een mooie zonsopkomst bekijken. Google op “sunrise sun moon lake” voor een actuele tijd of vraag het in je ho(s)tel. De zon komt op achter een berg (in ieder geval in de winter). In ons geval zou de zon rond halfzeven opkomen, maar vanwege de berg kregen we de zon pas om halfacht te zien. Het uitzicht daarvoor was overigens ook al prachtig, dus het was geen straf om er eerder te zijn. Een waanzinnige zonsondergang schijn je te kunnen zien bij Ci-En Pagoda en Syuanguang Temple.
 • Met Sun Moon Lake als een van onze laatste bestemmingen in Taiwan, besloten we onszelf de laatste dag iets leuks cadeau te doen. We huurden een privé bad voor twee personen bij Fuli Hot Spring Resort en badderden twee uur in heerlijk warm water met een kop thee. Daarna konden we uitgebreid lunchen in het restaurant van het resort. We boekten via Klook voor veertig euro voor twee personen (privé bad en lunchbuffet). Een aanrader als je toe bent aan een flinke dosis ontspanning!

Vanwege een (hopelijk tijdelijke!) bug in WordPress krijgen we het op het moment helaas niet voor elkaar foto’s te uploaden. De foto’s van Sun Moon Lake volgen spoedig, zodra het weer mogelijk is foto’s toe te voegen. Op Instagram, profiel en stories, vind je er alvast een paar (van Taiwan).

Taipei – twee nachten

Onze reis door Taiwan sloten we af in Taipei. De stad waar we dit avontuur begonnen, is ook weer het einde dus. We zaten er tijdens de Kerstdagen en hebben niet veel uitgevoerd, behalve dat we heerlijk aten bij Fruitful Food. Onze tips in en rondom Taipei vind je bovenaan deze blog.

Bus naar Taipei

Er zijn vanuit Sun Moon Lake meerdere opties richting Taipei. Wij namen een directe bus. Je stapt in bij Sun Moon Lake en na vier uur stap je uit bij Taipei Bus Station. Simpeler kan niet. Een ticket kost TWD 420 per persoon en koop je vooraf bij de ticketbalie, te vinden bij de bushalte Sun Moon Lake (Shueishe Visitors Center). De bus rijdt meerdere keren per dag. Dit schema kun je ook weer bij de ticketbalie vinden. Mocht je in het weekend of tijdens de vakantie willen reizen, koop dan zo vroeg mogelijk een ticket. De bussen raken snel vol op deze momenten. Wil je een andere route pakken, via Taichung bijvoorbeeld? Check Rome2Rio voor de opties.

Algemene tips Taiwan

 • Koop bij aankomst in Taiwan gelijk een EasyCard of iPASS, mocht je van plan zijn regelmatig met het openbaar vervoer te reizen. Het is een soort Taiwanese OV-chipkaart. Beide passen zijn geldig in bijna alle metro’s en bussen en schelen je een hoop gedoe met losgeld. Ook krijg je korting op de meeste ritten, soms wel vijftig procent. Wij kochten er één per persoon voor TWD 300 per pas, inclusief TWD 200 tegoed. De kaarten zijn bij bijna iedere convience store (7-Eleven, FamilyMart enzovoort) en op ieder metrostation verkrijgbaar.
 • Als geld dan toch moet rollen, dan maar via Cathay United Bank wat ons betreft. We ontdekten dat je bij pinautomaten van Cathay United Bank geen extra fee betaalt aan de bank voor geld opnemen (je betaalt wel gewoon de kosten van je eigen bank en kaart natuurlijk). Bij andere Taiwanese banken en ATMs betaal je vaak TWD 100 extra. Scheelt weer een paar euro.
 • Over pinnen gesproken, in Taiwan merk je al snel dat je maar op weinig plekken kunt betalen met kaart. Dit geldt voor zowel hostels, restaurantjes, winkels en zelfs sommige convenience stores. Zorg daarom dat je altijd contant geld op zak hebt.
 • In de grotere steden in Taiwan vind je verschillende gratis walking tours. Deze tours duren vaak een uurtje of drie en nemen je mee door bijvoorbeeld de binnenstad, haven, oude centrum, tempels enzovoort. Wij deden een tour in Kaohsiung en Tainan en vonden het erg interessant. Aan het einde wordt om een fooi gevraagd. Je kunt uiteraard zelf bepalen óf en hoeveel waarde je de tour vond hebben. Wij vinden deze gratis tours een leuke en betaalbare manier om een stad beter te leren kennen.
 • Meer inspiratie nodig voor je reis door Taiwan? Lees ook het artikel Taiwan Itinerary: the Ultimate Taiwan travel guide! Sommige tips in deze blog van thewholeworldisaplayground.com zijn erg handig.
 • Wij werden in Taiwan soms gek van Google Maps, als we wilden opzoeken hoe van A naar B te komen. Dit werkt vaak niet goed. We gebruikten daarom meestal Rome2Rio, om in ieder geval een indicatie te krijgen van de route. Vervolgens gingen we online op zoek naar tijdschema’s van bussen en treinen. Benieuwd naar andere apps die we op reis gebruiken? Lees onze eerdere blog over handige (reis) apps.

Safe travels en geniet enorm van je reis door Taiwan!

Disclaimer: deze blog is tijdens onze reis door Taiwan, in november en december 2019, geschreven. Als je dit artikel (veel) later leest, check dan even of de informatie nog actueel is, voordat je op pad gaat. Of laat je verrassen door de avonturen van het leven. Mag ook natuurlijk. In dit artikel staan daarnaast een paar affiliate links. Deze samenwerking tussen ons en Booking.com houdt in dat als je via ons boekt, wij hier een paar euro voor krijgen. Mocht je ons een paar dagen langer op reis gunnen, boek dan dus gerust via de linkjes in dit artikel. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s! Overigens raden wij alleen ho(s)tels en slaapplekken aan waar wij oprecht een fijne tijd gehad hebben. Hier zijn we erg kritisch in.

37 gedachten over “Onze route door Taiwan

 1. Hello Afra and Rik,

  Good information and lots off joy to read. Even the photo’s are nice to have a look at and they give a good immage of your written story.
  I’ve got one remark, because you write in Dutch, not many can read your travel adventures and tips. Maybe it is an option to write them in English?

 2. Hello everyone, it’s my first pay a quick visit at this website, and article is truly fruitful in favor of me,
  keep up posting these types of posts. asmr 0mniartist

 3. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get several emails with the
  same comment. Is there any way you can remove people from
  that service? Cheers!

 4. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful info specially the last part 🙂
  I care for such info much. I was seeking this certain information for a long time.

  Thank you and good luck.

 5. You really make it seem really easy along with
  your presentation however I in finding this matter to be actually something
  which I feel I’d by no means understand. It sort of feels
  too complicated and very wide for me. I’m having a
  look forward for your subsequent put up, I’ll try to get the
  hold of it!

 6. scoliosis
  Its not my first time to pay a quick visit this web site, i am browsing this web page dailly and obtain fastidious facts from here all the time.
  scoliosis

 7. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity on your put
  up is just excellent and i can assume you’re a professional in this
  subject. Fine along with your permission allow me to take hold of your feed to stay
  up to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please keep
  up the rewarding work.

 8. Greetіngѕ! I’ve been following your weblog for a whilе now
  and finally got thе brazvery tto go ahead and give you a shout out frlm
  Hսffman Tx! Just wanted to mention keep up the fantastic work!

  Also viѕit mmy blog post ϳasa backlink pbn (wiki-stock.win)

 9. Magnificent goods from you, man. I’ve гemember your ѕtuff previous to
  ɑnd you are simply extremely magnificent. I really like whɑt you have got here, really like ᴡhat you’re sɑying and the ƅest way thгough ԝhich you
  say it. Y᧐u’re making it enjoyable and yօu cоntinue too car for to stay it
  wise. I cant wait to reаd far more from you.
  Thhat is actually a terrific website.

  My homepɑge :: Selengkapnya Disini

 10. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
  Maybe you could space it out better?

  Here is my blog :: Pure Life CBD Gummies (Chase)

 11. It’s actually a cool and useful piece of info.
  I’m glad that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this.

  Thank you for sharing.

 12. hi!,I love your writing very much! percentage
  we keep up a correspondence more approximately your
  article on AOL? I require an expert on this area to resolve my
  problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to see
  you.

  my homepage Cinagra Rx (Meridith)

 13. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through issues with your RSS.
  I don’t understand why I am unable to join it. Is there
  anybody having similar RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly
  respond? Thanks!!

 14. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts
  in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.

  Reading this information So i am glad to show that I have a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I such a lot no doubt will make certain to don’t overlook this site
  and give it a look on a continuing basis.

  Also visit my blog post … Crypto Advantage App Review

 15. Its such as you learn my mind! You appear to grasp a lot
  about this, such as you wrote the e book in it or something.
  I believe that you just could do with some % to force the message home a little bit, however
  other than that, that is fantastic blog. An excellent read.

  I will definitely be back.

  Visit my web page: Mosqi Stop

 16. Terrific work! This is the kind of info that should be shared around the net.
  Disgrace on the seek engines for now not positioning this post upper!
  Come on over and discuss with my website . Thanks =)

  My website – MosqiStop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *